Hoe kies je een bestelauto?

overzicht T5

CamperfiXX bouwt vier en vijf persoons campers. Als basis wordt meestal een compacte bestelauto genomen, voorbeelden daarvan zijn VW T5/T6, Opel Vivaro/Renault Trafic en Citroën Jumpy/Peugeot Expert/Toyota Proace. Ook grotere bestelwagens, denk daarbij aan  de Fiat Ducato, kunnen wij ombouwen tot een vier of vijf persoos camper. Daarnaast kunnen we ook samen een camper bouwen. Wij plaatsen dan de RDW goedgekeurde slaapbank en het slaaphefdak. We leggen de elektrische kabelboom aan, we regelen de RDW keuring en we leveren de meubels als bouwpakket. Op die manier heb je heel voordelig een camper!

Hoe bepaal je welke auto bij jou past?

In dit artikel worden de verschillende type campers beschreven. Daarnaast gaan we in op bepaalde merken en typen bestelwagens. Ook een eenvoudige vraag als: 'Wat is handiger, een achterklep of 2 achterdeuren' komt aan bod. Dit artikel eindigt met een tabel met binnenmaten van diverse bestelauto's. 

Verschillende type campers

Bij een camper kan je kiezen tussen een buscamper, een alkoof camper, een semi integraal camper en een integraal camper. En om het compleet te maken, je hebt ook zogenaamde minicampers. Deze zijn gebaseerd op kleine bestelauto's en door de geringe afmetingen van laadvloer en/of hoogte voldoen ze in slechts enkele gevallen aan de wettelijke eisen om aanspraak te maken op het kwart tarief van de Houderschapsbelasting. 

De buscamper is populair bij ombouwbedrijven en bij de zelfbouwers. De grote buscampers zijn autos's zoals de Fiat Ducato, Mercedes Sprinter, Renault Master en Volkswagen Crafter. Onder compacte buscampers wordt vaak verstaan auto's zoals de VW T5/T6, Citroën Jumpy/Peugeot Expert/Toyota Proace en de Opel Vivaro/Renault Trafic. Compacte buscampers zijn sneller, stiller, zuiniger en wendbaarder dan de grotere bestelwagens. Niet onbelangrijk: de slaapmatras in een Vivaro/Trafic of VWT5/T6 korte wielbasis en VW T5/T6 lange wielbasis is groter dan een slaapmatras in een Ducato. Bij de Fiat Ducato is het  mogelijk om 4 of 5 personen op kenteken te krijgen met onze TÜV gecertificeerde dinette. Bij andere grote buscampers is het bijna onmogelijk een extra bank te plaatsen waarbij je veilig rijdt en 4 personen op kenteken hebt. Voor de T5/T6 en Vivaro/Trafic leveren we een zelf ontworpen RDW goedgekeurde slaapbank zodat je met 4 of 5 mensen op pad kan gaan. Klik hier en je ziet meteen hoe gemakkelijk deze slaapbank te bedienen is. En wil je een compacte vier persoons camper met sta hoogte over de gehele camper, kijk dan eens naar de Renault Trafic en Opel Vivaro L2H2 camper. En om snel een indruk te krijgen, klik dan hier voor het filmpje.   

Ga je zelf ombouwen, dan is de basis van je camper meestal een bestelauto. Een camper met als uitgangspunt een bestelauto is kleiner dan de andere type campers en juist daardoor geschikt als dagelijkse auto. Wanneer je besluit om een bestelauto om te gaan bouwen tot camper dan bemerk je dat de keuze uit bestelauto's groot is. Wil je de aankoop betaalbaar houden dan is het raadzaam om een wat oudere auto te kopen. Dat scheelt zowel in aanschafkosten als in het restantbedrag BPM. Onderschat de nadelen van een bestelauto van een wat vroegere ontwerpdatum niet. Het vermogen is vaak lager en de geluidsproductie is hoger. Ook zijn soms de stoelen slechter en de achteruitkijkspiegels kleiner. Cruise control is nu vaak standaard, vroeger was dat anders. Dieselmotoren in oude bestelauto's zijn vuil, de lijst met steden en gebieden waar ze niet meer welkom zijn wordt steeds langer.   

Nieuwe Citroën Jumpy, Peugeot Expert en Toyota Proace

In 2016 kwam een geheel nieuwe serie bestelwagens op de markt, te weten de Jumpy, de Expert en de Proace. De merken die er achter zitten zijn Citroën, Peugeot en Toyota. De verwachting is dat het drietal uitgebreid gaat worden met de Opel Vivaro. Tot nu toe is de Opel Vivaro gelijk aan de Nissan Primastar en de Renault Trafic. PSA, met als onderdeel Peugeot, heeft Opel overgenomen en men gaat er van uit dat Opel uit de samenwerking met Renault zal stappen. Wanneer je naar de verkoopcijfers kijkt dan zie je dat het trio Expert, Jumpy en Proace nu al populairder is dan de VW T6! Niet zo verwonderlijk, de (internationale) autopers schrijft er enthousiast over. 

De VW T6, nieuw en gebruikt, heet duur te zijn. De Vivaro = Trafic = Primastar = Fiat Talento zijn voordeliger in aanschaf. Er zijn heel wat camperaars die echter terug schrikken voor het hoekige karakter van deze auto's. Het drietal Jumpy, Expert en Proace is een welkom alternatief. De aanschafprijzen van een gebruikt exemplaar liggen op een plezierig niveau, de rij-eigenschappen zijn opvallend goed en het brandstofverbruik is lager dan van bijvoorbeeld de VW T6. Doordat ze net wat smaller zijn zijn ze ook heel handig in de stad en zijn gemakkelijker te parkeren. Niet onbelangrijk, de hoogte incl. dak is minder dan 200 cm terwijl een Vivaro/Trafic voorzien van slaaphefdak net iets hoger is dan 200 cm.

Op basis van de Expert/Jumpy/Proace maken we de Fixxter l2. We hebben nu al veel vraag naar deze camper gekregen. We hebben er eentje te huur en we hebben er eentje te koop.  Klik hier voor informatie over de Fixxter die te koop staat. En klik hier voor informatie over de Huur Fixxter.

De camper als dagelijkse auto

In een aantal gevallen wordt de camper als dagelijkse auto gebruikt. Soms als enige auto en soms als tweede auto. In beide gevallen ga je dan andere eisen stellen aan de camper. Goede wendbaarheid, laag brandstof verbruik, goede rijeigenschappen, geringe hoogte en een wat lagere kilometerstand bij aankoop zijn dan belangrijke criteria. Omdat de Fixxter L2 voldoet aan dit plaatje zijn we bij de ontwikkeling van de Fixxter L2 nog een stap verder gegaan om er een dagelijkse auto van te maken. Het bovenste gedeelte van de kast is verwijderbaar. Hierdoor ontstaat een veel ruimere auto en ga je op vakantie dan zet je het bovenste gedeelte op het onderste vaste deel van de kast. De tafel, ook een verplicht onderdeel van een camper, is geïntegreerd met de keuken. De tafel vraagt dus niet een extra ruimte in de (dagelijkse) auto.

Zelfbouw? Volledig uitbesteden? Samen bouwen?

CamperfiXX bouwt op een voordelige manier bestelauto's om tot een stijlvolle 4 of 5 persoons camper. En wil je geld besparen? Dat kan door samen te gaan bouwen. Zo kunnen wij het slaaphefdak en de RDW goedgekeurde slaapbank monteren terwijl we de camperkast, de tafel en de camperkeuken als bouwpakket leveren. Die zet jij in elkaar en plaatst ze in de auto. En deins je nergens voor terug? Al heel wat partikulieren hebben onze RDW goedgekeurde slaapbank zelf geplaatst. Daarnaast kunnen we bijvoorbeeld isolatiemateriaal, zonnepanelen en een extra huishoud accu leveren. De weging en ook de RDW keuring kunnen we voor je verzorgen.  

Handige websites

Vergelijkend testrapport, Ducato, Transit, Sprinter, Crafter, Movano, 2014

Vergelijkend testrapport ééntonners, 2017

Hoe en waar koop je een gebruikte bestelauto?

Er bestaan diverse websites waar veel gebruikte bestelauto's op staan. Door te filteren kom je snel op het gewenste merk en type. Filter je ook op bijvoorbeeld kilometers en uitvoering dan heb je heel snel veel informatie. Nadeel is dat je zelden weet de staat van onderhoud om maar niet te spreken over garantie. Omdat CamperfiXX heel geregeld gevraagd wordt om een bestelauto te gaan leveren zijn we gaan samenwerken met het garage bedrijf Mastenbroek auto's. Het bedrijf ligt centraal in Nederland, namelijk in Lunteren en heeft altijd een flink aantal bestelauto's op voorraad. Daarnaast kan je een zoekopdracht geven. De Bovag garantie gaat in pas nadat de bestelauto omgebouwd is tot camper. Inmiddels hebben diverse klanten van ons, en wij zelf ook overigens, daar een bestelauto gekocht. 

Wordt het een vier-persoons camper gebouwd op ontwikkeling?

Afgelopen jaren hebben we heel wat teleurgestelde mensen in onze showroom gehad. Mensen die graag met kinderen of op termijn met klein kinderen op vakantie wilden gaan en al een gebruikte bestelwagen aangeschaft hadden. Maar helaas precies een bestelwagen die niet om te bouwen is tot een veilige en gekeurde vier-persoons of een vijf-persoons camper.

Een camper bouw je of schaf je aan voor een periode van 10 of 15 jaar. In die periode kan de gezinsamenstelling veranderen. Kinderen worden groter, willen wel mee maar gaan slapen in een eigen tentje. Vervolgens gaan de kinderen niet meer mee maar willen wel de camper lenen om zelf op vakantie te gaan, om te gaan verhuizen of om ermee naar een concert van de Rolling Stones te gaan. En vervolgens dient zich de volgende generatie zich aan. 

Keuze bestelauto om om te bouwen tot buscamper

Voordat je 'verliefd' wordt op een gebruikte bestelauto kan je beter zelf eerst nuchter bepalen aan welke eisen de bestelauto moet voldoen. Hoeveel mensen gaan mee, zie boven, en hoeveel bagageruimte heb je nodig? En dat vertaalt zich in een lengte, een breedte en een hoogte. Een manier is om te beginnen bij de breedte, immers, dat bepaalt sterk hoe je het interieur kan gaan inrichten. Vervolgens ga je naar de hoogte en de lengte kijken. Het blijft overigens een persoonlijke voorkeur, zo zijn er mensen die een korte brede camper prefereren boven een lange gewone camper en omgekeerd.

Breedte

Is de bestelauto breed dan kan het bed dwars in de auto geplaatst worden. Sommige campers zijn voorzien van oortjes. Deze plaatselijke verbreding van de laadruimte zorgt ervoor dat een bed toch dwars in een wat smallere bestelauto geplaatst kan worden. Een dwars bed is in het algemeen een vast bed, dat scheelt in beddenopmaaktijd. Een veel gebruikte brede bestelauto is de Fiat Ducato. Deze is nagenoeg gelijk aan de Citroën Jumper en Peugeot Boxer. CamperfiXX levert een speciale inbouwset met een gecertificeerde dinette om hier heel voordelig een 4 of 5 persoons buscamper van te maken.

Voordelen brede camper

 • Een dwars bed levert ten opzichte van een bed in de lengterichting heel veel ruimtewinst op, ongeveer 60 cm
 • Het dwars bed kan vast zijn, de camper ombouwen om te gaan slapen hoeft dan niet meer

Nadelen brede camper

 • Minder handig in smalle straatjes
 • Veel parkeervakken zijn te smal
 • Weegt meer
 • Groter frontaal oppervlak hetgeen zich vertaalt in een hoger brandstofverbruik

Hoogte

Om aan de eisen van de wet te voldoen moet de camper een flinke minimale stahoogte hebben. Een pop-up dak, een hefdak, slaaphefdak of een verhoogd dak is noodzakelijk. Sommige fabrikanten leveren af-fabriek de bestelauto in een verhoogde versie waarbij soms de keuze is uit 2 verhoogde versies. Zowel een hefdak als een verhoogd dak is later aan te brengen.

Voordelen verhoogd dak

 • Stahoogte over de hele camper
 • Veel bergruimte door toepassing van hoge kastjes langs de wanden en vak boven de voorstoelen

Nadelen verhoogd dak

 • Hoog zwaartepunt waardoor minder goede wegligging
 • Groter frontaal oppervlak hetgeen zich vertaalt in een hoger brandstofverbruik
 • Hoger tarief bij ponten e.d.
 • Niet altijd mogelijk te parkeren in parkeergarage

Voordelen (slaap) hefdak

 • Vangt minder wind dan verhoogd dak
 • Laag zwaartepunt

Nadelen (slaap) hefdak

 • Extra handelingen nodig om te heffen
 • Geen extra bergruimte
 • Geen stahoogte over hele camper

Korte of lange wielbasis

Veel bestelauto's, denk daarbij aan de MB Vito, Opel Vivaro / Renault Trafic en VW T4, T5 en T6 zijn verkrijgbaar in een versie met korte en met lange wielbasis. Het verschil tussen korte en lange wielbasis bedraagt bij deze auto's 40 cm. Dat lijkt weinig te zijn maar 40 cm extra ruimte in ee camper is heel erg veel. Bij de Vito is nog een derde versie te koop met extra overhang achter de achterwielen. Ook bij de Toyota Proace en de nagenoeg identieke Citroën Jumpy en Peugeot Expert zijn drie lengtes te koop. 

Voordelen korte wielbasis

 • Compacte auto, gemakkelijk op bochtige wegen en bij parkeren

Nadelen korte wielbasis

 • Weinig leefruimte, nauwelijks of geen plaats voor zowel koelkast als porta potti
 • Vaak verplaatsen van spullen van slaap positie naar zit positie slaapbank

Voordelen lange wielbasis

 • Veel leefruimte
 • Hoger veercomfort

Nadelen lange laadvloer

 • Grotere draaicirkel

Aandrijving

Veruit de meeste campers en buscampers hebben voorwiel aandrijving. Bedenk hierbij, ongeveer 70% van de campers in Europa staan op een Fiat onderbouw. Merken als Ford, Iveco, Merceds Benz leveren een bestelauto met achterwielaandrijving.

Voordelen voorwielaandrijving t.o.v. achterwielaandrijving 

 • Lagere vloer
 • Lagere gewicht

Nadelen voorwielaandrijving t.o.v. achterwielaandrijving 

 • Minder tractie bij sneeuw, hellingen en nat gras
 • (Soms) gevoeliger voor zijwind en spoorvorming

Achterklep of achterdeuren?

Bij sommige bestelauto's kan je kiezen tussen een klep en 2 achterdeuren. Met name bij de grotere bestelauto's, denk daarbij aan de Fiat Ducato en Merceds Sprinter, is er geen keuze. Ze zijn alleen maar leverbaar met 2 achterdeuren.

Voordelen achterklep t.o.v. 2 achterdeuren

 • Bij regen sta je droog onder een geopende klep mits het niet te veel waait
 • De achterruit is niet gedeeld, achter de middenspijl van 2 deuren kan een motorfietser verscholen zitten
 • De scharnieren worden bij een achterklep minder belast. Deurscharnieren willen nog wel eens scheuren
 • Er zijn afstandhouders op de markt die voor ventilatie zorgen

Voordelen 2 achterdeuren t.o.v. achterklep

 • Je hebt minder ruimte achter de auto nodig om de deuren te openen
 • Bij het openen van deuren kan je rechtop staan, bij openen van klep moet je vaak bukken
 • Met een vorkheftruck kan je de auto voorzien van achterdeuren lossen en laden, handig voor 'dubbel-doel' campers 

Draaiplateau

Het is min of meer standaard om de bijrijdersstoel draaibaar te maken met een zogenaamd draaiplateau. De chauffeursstoel kan natuurlijk ook van zo'n schijf voorzien worden. In campers van het formaat van VW T5/T6 zit je vanwege het keukenblok dan wel wat schuin vandaar dat we bijna altijd maar één draaiplateau plaatsen. Een draaiplateau moet wel degelijk zijn en de RDW kijkt ernaar indien de auto na 28 april 2009 in gebruik is genomen. Wij hebben gemerkt dat veel TÜV rapporten niet door de RDW erkend worden! 

We zijn inmiddels door diverse verzekeringsmaatschappijen gewaarschuwd. Indien je een camper hebt die na 28 april 2009 in gebruik genomen is en deze camper is voorzien van een draaiplateau en je hebt geen door de RDW erkend rapport dan is er een kans dat de verzekeringsmaatschappij niet uit gaat betalen. CamperfiXX vindt het belangrijk dat je verzekerd bent. Wij monteren alleen maar draaiplateaus voorzien van door de RDW erkende rapporten.  

Veiligheid

De meeste bestelauto's zijn voorzien van twee of drie zitplaatsen voorin en dat is soms wat weinig. Voor een aantal bestelauto's is een goedgekeurde zitbank verkrijgbaar waarop personen mogen zitten tijdens het rijden. Voor dit type zitbank stelt de RDW duidelijke regels. Zo moet de zitbank in de normale positie, dus haaks op de rijrichting, worden opgesteld en moet deze zijn voorzien zijn van veiligheidsgordels en hoofdsteunen.
Daarnaast moet dit type zitbank door een door de RDW erkend testinstantie zijn getest. Bij aflevering van de als camper gekeurde auto krijg je een (RDW of TÜV) certificaat. Niet voor alle bestelauto's is een RDW goedgekeurde slaapbank leverbaar. Onze slaapbank is goedgekeurd voor de VW T5, T6 en Renault Trafic en Opel Vivaro, zowel voor als na 2014. Voor de Fiat Ducato hebben we een goedgekeurde dinette, compleet met gordels en hoofdsteunen.

Verzekering

Zowel de Belastingdienst als de RDW stellen eisen aan een camper. Een derde partij, te weten de verzekeringsmaatschappij, stelt ook eisen. Wanneer je je camper wilt laten verzekeren dan komt, in het algemeen, een verzekerings expert bij je thuis. Bedenk wel dat zijn rol beperkt is tot voornamelijk de waarde bepaling van de camper. In sommige gevallen staan 4, 5 of 6 zitplaatsen op het kentekenbewijs terwijl er geen RDW goedgekeurde slaapbank gemonteerd is. Uit onze eigen ervaring blijkt dat de verzekerings expert daar lang niet altijd naar kijkt. Inmiddels is CamperfiXX door 5 verzekeringsmaatschapijen gewaarschuwd. Bij toepassing van een niet-gecertificeerde slaapbank kan het gebeuren dat bij een ongeluk de verzekeringsmaatschappij niet of slechts gedeeltelijk uitbetaalt.  

Overzicht bestelauto's

Bij de ontwikkeling en productie van bestelwagens wordt veel samengewerkt waardoor bestelwagens met verschillende merknamen toch hetzelfde zijn. Voorbeelden:

· Citroen Jumpy, Fiat Scudo en Peugeot Expert bouwjaar tot 2016 zijn dezelfde auto's. In de tabel staat alleen de Jumpy. vanaf medio 2016 is het drietal Citroën Jumpy, Pefeot Expert en Toyota Proace leverbaar. Op basis van deze auto's bouwen we de Fixxter L2.

· Citroen Jumper, Fiat Ducato en Peugeot Boxer zijn dezelfde auto's. In de tabel staat alleen de Jumper.

· Opel Vivaro, Renault Trafic en Nissan Primastar zijn dezelfde auto's. In de tabel staat alleen de Vivaro.

· Opel Movano en Renault Master zijn dezelfde auto's. In de tabel staat alleen de Movano.

· Mercedes Sprinter en VW Crafter zijn grotendeels dezelfde auto's. In de tabel staat alleen de Sprinter. 

ADAC testrapporten buscampers

Adria Twin SF

Carthago Malibu van 600 db low bed

Karmmann Dexter Go 560

Reimo TrioStyle

Vergelijkingstest

Klik HIER op de tabel voor binnenmaten bestelauto's. 

Tags: keuze buscamper, ombouw campers, keuze camper, maten buscamper, afmetingen buscamper