de Fixxter XXL

de Fixxter XXL, een vier, vijf of zes-persoons camper op basis van Toyota Proace, Peugeot Expert, Citroën Jumpy langste versie

De Fixxter heeft er een familielid bij, de Fixxter XXL.

Prijsindicatie:

Bouwpakket € 10.325

Complete camper ombouw: € 17.900

Scroll naar beneden voor de details.

De Fixxter XXL is 35 cm langer dan de gewone Fixxter. Omdat de wielbasis ongewijzigd is is ook de Fixxter XXL een handzame auto.

De Fixxter XXL is de ultieme compacte camper voor mensen die wat meer ruimte willen hebben en er op uit trekken.  Een vakantie in de Alpen, een foto weekend in de Achterhoek of een paar dagen surfen bij Surf N Sail in Makkum.  Het brede bed is extra lang en je hebt opvallend veel kastruimte en woonruimte. Bedenk wel, de Fixxter XXL is niet veel langer dan bijvoorbeeld een VW Passat stationcar . De Fixxter XXL biedt natuurlijk wel veel meer mogelijkheden!

We bouwen de Fixxter XXL op nieuwe en jong gebruikte auto's. De verschillen tussen de Fixxter en Fixxter XXL in grote lijnen:

Lengte bed
 • Fixxter: 190 cm en te verlengen naar 200 cm
 • Fixxter XXL: 200 cm en te verlengen naar 210 cm
Geschiktheid voor lange chauffeurs
 • Fixxter: voldoende beenruimte voor chauffeurs tot ongeveer 192 cm
 • Fixxter XXL: voldoende beenruimte voor chauffeurs tot ongeveer 200 cm
woonruimte = afstand rugleuning slaapbank in achterste positie - rugleuning gedraaide voorstoelen
 • Fixxter: 206 cm
 • Fixxter XXL: 231 cm
Beleef de ruimte met een open slaaphefdak

Het slaaphefdak is, als optie, geheel open te ritsen. Het ruimtebeleven is uniek en je camper is meteen een vogelhut geworden. 

een heel bijzonder bed

De comfortabel zittende slaapbank is uit te klappen tot een groot bed. De breedte hiervan is maar liefst 135 cm, dat is ongeveer 20% breder dan gebruikelijk is in deze klasse. De lengte bedraagt 200 cm en is uit te breiden naar 210 cm, ook dat is uniek. Niet onbelangrijke details: het bed is geheel vlak en de hardheid van de matras, de SG waarde, is naar keuze. 

Ruime twee pits kookplaat in de Fixxter XXL

Zowel de Fixxter als de Fixxter XXL beschikken over een twee pits kookplaat. Het rooster waar de pannen op staan is bij de Fixxter XXL net wat groter. Handig is de elektrische ontsteking.

Campinggaz onderbouw om ruimte te winnen

De Campinggaz fles kan, als optie, onder de auto geplaatst worden. Op die manier heb je nog meer ruimte in je compacte buscamper.

Opbergruimte voor de Porta Potti

Voor veel kampeerders is een Porta Potti een belangrijk toebehoren. 

De Porta Potti heeft in de meubelset van zowel de Fixxter als de Fixxter XXL een eigen plek achter twee deurtjes. 

Heel handig, een Grote koellade of koelkast in de Fixxter XXL met daarnaast een gaskast

In de keuken van de Fixxter XXL bevindt zich een ruime koellade of koelkast. De inhoud van deze twee is gelijk en voor de koellade geldt een meerprijs. De koelkast beschikt over een deur met scharnier. De koellade is te zien als een apothekerslade, de gehele inhoud schuift naar buiten. Je hebt hierdoor veel meer overzicht waardoor het gebruiksgemak van deze koellade veel groter is. Zowel de koellade als de koelkast zijn voorzien van een vriesvak, deze is te verwijderen waardoor het koelvak groter wordt.

De 'gewone' Fixxter is wat compacter, onder de slaapbank zit een koellade. De inhoud is net iets kleiner dan van de koellade of koelkast in de Fixxter XXL. 

Tussen de keuken en de chauffeursstoel zit een drankkast annex gesloten gaskast. Op de foto zie je twee drankflessen en daarvoor de gaskast. Hierin zit een Campinggaz fles met drukregelaar. Onder de auto tussen de balken, is voldoende ruimt. Je kan er dus ook voor kiezen om de gasfles onder de auto te plaatsen. Een veilige plek en je hebt in de auto extra opbergruimte, namelijk in de gaskast. 

Handige kaartenbak tussen de voorstoelen

Met name onderweg is een groot goed te bereiken opbergvak heel belangrijk. Niet alleen kaarten en zonnebril maar ook versnaperingen passen er in.

Extra lang bed in slaaphefdak Fixxter XXL

Het dak van de XXL is langer, hierdoor is het mogelijk om een langer bed in het slaaphefdak te monteren. Het bed is overigens een optie.

Groot opbergvak onder dak

Een compacte camper zoals de Fixxter XXL moet je slim inrichten. Zo gebruiken we de holle ruimte achter de keuken om jerrycan met vuil water te plaatsen. De gastank zit onder de auto en de huishoud accu zit onder de motorkap. We hebben boven in, net onder het dak, ruimte gevonden voor een open opbergvak.  

In de Fixxter zit een vergelijkbaar vak. Daar is de keuze óf bed bovenin óf opbergvak bovenin. Omdat het dak van de Fixxter XXL langer is, is het mogelijkheid om vak en bed te monteren. Net zoals het bed met matras is dit handige vak een optie.

 

Keuze uit drie campertafels

Omdat iedereen op zijn eigen manier de Fixxter XXL gebruikt hebben we drie verschillende campertafels.

 • de ingebouwde uitschuifbare tafel. Deze tafel is ontworpen voor de camperaars die voornamelijk buiten leven. Vanuit de wetgeving moet je echter wel altijd een tafel bij je hebben. Zie hier de oplossing, een inschuifbare tafel, gemonteerd boven de koelkast. En als je toch een grote tafel wilt hebben dan zet je je gewone camping tafel in de camper. 
 • de standaard tafel, type ACU 4. Aan de voorkant van de keuken zit een rail, daarin haak je de ACU 4 campertafel. Deze is voorzien van een inklapbare poot en staat stabiel. Wanneer je de tafel niet gebruikt dan komt de vraag: "Waar laat ik de tafel?"  
 • de aangepaste tafel. Deze tafel heeft een demontabele poot. De poot en het blad passen los van elkaar in de lade onder de slaapbank.
Toyota Proace XXL camperombouw met garantie op jong gebrukte Proace bestelauto's

Garantie, ook bij een jong gebruikte auto, is belangrijk. We hebben met Toyota dealers afspraken gemaakt over garantie. Indien je een jong gebruikte Proace koopt, bijvoorbeeld in stad A, en je woont in stad B, dan voert de Toyota dealer gevestigd in stad B de garantie uit. 

Onze eigen rij-ervaring met de Toyota Proace Fixxter XXL camper

Met onze eigen Fixxter XXL hebben we wat rij-ervaring opgedaan, een paar zaken die opvallen:

 • De draaicirkel is korter dan van de Renault Trafic L2 en VW T5/T6 L2.
 • De motor, 2 liter en 180 PK, is opvallend stil, ook bij optrekken.
 • De automaat, 8 traps, schakelt minstens zo snel als een VW DSG bak en veel sneller dan een gerobotiseerde bak van Renault. Daarnaast schakelt deze 8 traps automaat nagenoeg onmerkbaar.
 • De bediening van de automaat is handig. Op het dashboard zit een grote draaischakelaar en op het stuurwiel zitten de bekende flippers. Op die manier kan je gemakkelijk zelf schakelen, nodig bij bijvoorbeeld steile bergafdalingen. 
De Fixxter XXL, ontworpen in de praktijk

Inmiddels hebben we de eerste kampeer-ervaring met het prototype van de XXL opgedaan tijdens heel warme dagen. Onze ervaringen in het kort:

 • Het slaaphefdak is geheel open ritsbaar. Je ruimte beleving is uniek en de ventilatie is optimaal.
 • De keuken, met ingebouwde besteklade en uittrekbaar tafelblad, werkt handig.
 • De Fixxter XXL heeft meer opbergruimte dan de VW T6 L2 door de optimale indeling. De jerrycan voor vuil water zit in de holle ruimte achter de keuken. De schoon water tank heeft een handige plek gekregen tussen slaapbank en koof om wielkast. De gasfles heeft een plekje gekregen onder de auto, wel zo veilig.  

De gewone Fixxter heeft een groot open bagagevak bovenin, helemaal achteraan tegen de achterportieren. Dat handige vak past niet indien er een bed in het hefdak gemonteerd wordt. Het dak van de Fixxter is daaarvoor te kort. Bij de XXL is het wel mogelijk om dat vak te monteren in combinatie met een bed. In de praktijk is dat bagagevak heel handig.

Wil je meer weten over de Fixxter XXL?
Een complete Fixxter XXL, een bouwpakket of een mengvorm

Er zijn verschillende mogelijkheden, dit zijn wat indicaties. Per ombouw project spreken we af wat jij als klant en wij als bouwer doen. 

 • Bouwpakket € 10.325. Wij plaatsen het hefdak en de RDW goedgekeurde slaapbank. De meubels leveren we als bouwpakket. We verzorgen de weging en de keuring.  Optioneel leveren we zaken als koellade en vilt om de camper af te werken. Ook kunnen we een elektrisch pakket monteren. In plaats van het hefdak kunnen we natuurlijk ook tegen meerkosten het slaaphefdak monteren. 
 • Complete ombouw met slaaphefdak, € 17.900. Wij plaatsen het slaaphefdak en de RDW goedgekeurde slaapbank. Wij zetten de meubels in elkaar en voorzien ze van een oppervlak behandeling. We plaatsen de meubels, we leggen een elektrische installatie incl. koellade aan en we werken de wanden en vloer af. We verzorgen de weging en de keuring. 

Tags: Fixxter, Citroën Jumpy, Campster, Peugeot Expert Camper, Toyota Proace camper